Tekort aan studentenwoningen vraagt om creatieve oplossingen

Leiden is een levendige studentenstad met een rijke geschiedenis. Zo barst het in de historische binnenstad van de studentenverenigingen en universiteitsgebouwen. Waar het echter aan ontbreekt is genoeg woningen voor haar studenten. Niet alleen in Leiden is dit een probleem, maar in heel Nederland. Door te investeren in vastgoed kunt u een helpende hand bieden in dit groeiende probleem.

Tekort aan studentenwoningen
Het aantal studenten neemt in rap tempo toe. In korte tijd worden zoveel mogelijk studentenwoningen gebouwd, maar deze initiatieven kunnen de vraag nauwelijks bijhouden. Volgens Nu.nl heeft Nederland een groot tekort aan studentenwoningen, terwijl deze ook nog eens veel te duur zijn. De prijs voor een studentenwoning is in het afgelopen jaar met zo’n 5% gestegen. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) concludeerde een tekort van ruim 40.000 studentenwoningen. Als studenten al een kamer kunnen vinden, is deze vaak onbetaalbaar, aldus de LSVb. In veel gevallen delen studenten een kamer of verblijven zij noodgedwongen op een camping of vakantiepark.

Meer kans op een woning
Gelukkig worden creatieve oplossingen bedacht, namelijk het verbouwen of anders inrichten van de beschikbare woningen. Mocht u zich geroepen voelen om een oplossing te bieden binnen dit probleem, dan bestaat de optie om een tweede woning te kopen voor verhuur aan studenten. Dit kunt u doen voor uw eigen kinderen maar ook voor andere studenten die dit hard nodig hebben. Zo geeft u studenten meer kans op een woning, en uzelf een mooi rendement.

Tweede huis kopen voor verhuur
U kunt natuurlijk zelf een huis kopen en verhuren. Ook kunt u samen met meerdere investeerders in panden investeren via een vastgoedfonds als Ferax Vastgoed. Zij beleggen in panden met kamerverhuur en appartementen. Dat doen ze voor beleggers die zelf niet het gedoe willen. Ouders die een woning willen kopen voor hun studerende zoon of dochter kunnen samen met Ferax Vastgoed een huis kopen. Ferax doet het beheer en de verhuur en de ouders krijgen hun deel van het rendement. Na het afstuderen van uw zoon of dochter verkoopt u het aandeel in het pand voor de (hopelijk) inmiddels gestegen waarde terug aan Ferax of u blijft deelnemen in het vastgoedfonds.